Kompozitni ispun je stvoren kao zamena za amalgamski ispun.

Kada su se pojavile prve kompozitne (bele) plombe to se smatralo revolucijom u stomatologiji. No, početno oduševljenje brzo je splasnulo kad su na videlo izašle neke loše osobine tih prvih materijala. Stalnim usavršavanjem danas imamo kompozitnematerijale izuzetnog kvaliteta što se tiče čvrstoće, dugotrajnosti,rubnog zatvaranja i estetskih karakteristika. Svojom bojom oni estetski u potpunosti odgovaraju boji prirodnih zuba. Danas su nam na raspolaganju zadnje generacije kompozitnih materijala koje su svakim danom sve savršenije.Karakteristike kompozita umnogome zavise od veličine čestice i načina polimerizacije. To je polje gde se neprestano vrše istraživanja, tako da svake godine dobijamo novu generaciju kompozita(ova ordinacija se trudi da uvek radi sa zadnjom generacijom).

Da bi se ove kompozitne plombe postavile, potrebno je ukloniti samo obolelo zubno tkivo (minimalan gubitak zubne mase), što je i te kako bitno. Naime, ove plombe se, pored mehaničke, delimično za zub drže i hemijskom vezom jer se u toku procesa ugradnje plombe koriste i adhezivi pa se zato i ova tehnika postavljanja ispuna naziva i adhezivni ispun.

Da bi se postavio kvalitetan ispun od kompozita lekar mora da ima i savremene lampe kojima će da izvrši polimerizaciju kompozita a to je u stvari stvrdnjavanje materijala. Tek tako stvrdnut materijal je u stvari plomba. Tu se kriju velike opasnosti - ako je veća debljina plombe onda plava svetlost iz ovih uređaja ne može da stigne do najudaljenijih delova plombe i tidelovi ostaju nevezani, odnosno nestvrdnuti, što svakako nije dobro. Do lošeg stvrdnjavanja plombe dolazi i ako je svetlost koja dolazi iz aparata slaba a to se pak dešava ako se dugo ne menja sijalica u aparatu. Naime, sijalica daje sve slabiju svetlost što duže radi, pa bi se tako moralo mnogo duže prosvetljavati da bi se mateijalu dala odgovarajuća količina svetla.

U mojoj ordinaciji se za stvrdnjavanje kompozitnih plombi koristi više vrsta savremenih lampi izuzetno jakog svetla koje za samo 4 sekunde izvrše vezivanje kompozitne plombe. To su PLAZMA lampa čija jačina svetla uopšte ne opada, bez obzira koliko dugo se koristi. Ovde i nije reč o klasičnoj sijalici sa vlaknom, već je u pitanju Plazma luk, nešto slično kao varnica na svećici za kola. Sledeći aparat koji koristim je najjači aparat iz serije ASTRALIS aparata. Njegova karakteristika je ta što halogena sijalica u njemu ima snagu od 150W (to je jedna od najjačih sijalica), što aparat posle svakog prosvetljavanja kompjuterski kontroliše jačinu, intezitet svetla, i kada ta jačina svetla opadne aparat ne dozvoljava da se sijalica upali i da nam eventualno osvetli plombu sa malom količnom svetla. Sledeći aprat na koji želim da vam skrenem pažnju je švajcarski EMS aparat koji daje svetlo izuzetno velike jačine, daje izuzetno veliku količinu svetlosne energije od 3500mV/cm2, i ja ovajaparat koristim da već prosvetljenu plombu prosvetlim još jednom kako bih bio siguran da je sva količina materijala dobro vezana.

DA BI SE STAVILA DOBRA KOMPOZITNA PLOMBA PORED POZNAVANJA MATERIJALA MORA DA SE ULAŽE I U OPREMU, KAKO BI SMO PRATILI KORAK SA KOLEGAMA U SVETU.

Usluge koje pružamo iz ove oblasti stomatologije su:

 • plombiranje zuba savremenim kompozitnim materijalima (bele plombe),
 • plombiranje zuba savremenim materijalima glas jonomerima,
 • plombiranje zuba smolom modifikovanim glas jonomerima KOMPOMERIMA,
 • plombiranje zuba amalgamom (siva plomba),
 • lečenje kanala korena zuba....

Saznajte više (konzervativa)

 • Kompomeri +

  Kompomeri su savremeni materijali koji kombinuju pozitivne osobine kompozitnih materijala (otpornost na trošenje, abraziju) i pozitivne osobine glasjonomera (hemijsko vezivanje za tkivo Detaljnije
 • GC Fuji IX Glas jonomer +

  GC Fuji IX Glas jonomer je savremena zamena za amalgam. Zamena za amalgam mora da ima odlična mehanička svojstva, da Detaljnije
 • Parapulpularni kočići +

  Parapulparni kočići se koriste kako bi se kompozitni ispuna ili amalgami bolje "držali". Oni se koriste kod velikih šupljina s Detaljnije
 • 1

Dopunite vaše znanje (konzervativa)

Karijes

Karijes je propadanje tvrdih zubnih tkiva. Od ...

Endodoncija

Ako je kvar zahvatio dublje delove zuba, potrebno ...

Scroll to top