U zavisnosti od toga da liste izgubili mnogo zuba (a u ustima ih ostalo još nekoliko) ili ste totalno ostali bez zuba, lekar će da predloži (između ostalog)sledeće rešenje:

Parcijalna proteza

Primenjuje se kod bezubosti koja se ne može rešiti fiksnim mostom.

parcijalna-akrilna-protezaNadoknađuje nedostatak nekoliko zuba. Ona može biti izrađena od akrilata (plastična) ili sa metalnom osnovom (tzv. Wizil proteza). Radi bolje estetike, kao i bolje retencije i stabilizacije proteze, proteze mogu da se kombinuju sa fiksnim protetskim radom (krunicom ili mostom). Veze između proteze i fiksnog rada (krunice ili mosta ) mogu biti kukice (žičane ili livene ) koje su loše estetsko rešenje, razni atečmeni (drikeri , teleskop krunice itd.), jer tada proteze praktički postaju produženi mostovi. Takva kombinacija zadovoljava i estetske i funkcionalne zahteve. Izrađuje se ako ne postoji mogućnost izrade mosta ili ako se pacijent odluči na jeftiniju nadoknadu.

Posebnom tehnologijom livenja, moguće je da se izrade i estetske, elastične  proteze ("proteze bez kukica" tzv Valplast proteze), koje se pričvršćuju na nevidljiv način. To je posebno neophodno, ako se radi o prednjim zubima.

 proteza-sa-metalnom-osnovom

Totalna proteza

totalna-akrilna-protezaTotalna proteza se radi ako je pacijent izgubio sve zube iz bilo kog razloga.

Nadoknađuje nedostatak svih zuba. Izrada zavisi od anatomske građe vilica koja se formira nakon vađenja zuba. Upravo je ona najteža za izradu, a pacijenti su dodatno opterećeni navikavanjem na nošenje. Međutim, u gotovo svim uslovima parcijalne i totalne bezubosti na raspolaganju nam stoji još jedan način protetskog zbrinjavanja - implantati.

Danas se najviše koriste implantati izrađeni od titana ili njegovih legura, jer su mehanički vrlo prihvatljivi i relativno se lako stvaraju uslovi za oseointegraciju.

totalna-proteza-sa-metalnom-bazom

 

Korisni saveti (protetika)

  • Proces izrade proteze +

    Nebrojeno puta se od pacijenata može čuti sledeće: "Ja to (protezu) nikada neću moći da nosim", ili "Doktore, povadite mi Detaljnije
  • Privikavanje na protezu +

    Privikavanje i postupak s novom protezom, zahteva u početku mnogo vremena, strpljenja i učenja. Ne smete da se obeshrabrite. Mi Detaljnije
  • Održavanje proteze +

    Trebalo bi da Vam postane navika da posle svakog jela operete protezu (uveče obavezno). Bez obzira koliko je proteza dobro Detaljnije
  • 1

Scroll to top