Česta pitanja po ortodonciji

1 - Kada je najpovoljnije vreme za ortodontsku protezu?

Najpovoljnije vreme za ortodontsku protezu je imeđu 10 i 14 godina, kada glava i usta još uvek rastu a zubi se lakše mogu ispraviti.

Ortodontske proteze nisu samo za decu. Sve više odraslih osoba takođe nose ortodontsku protezu da isprave manje probleme i usavrše svoj osmeh.

2 - Koliko dugo ću trebati da nosim ortodontsku protezu?

To zavisi od vašeg plana za tretman. Ako je u pitanju komplikovaniji razmak, problem u zagrizu, ako ste stariji - to će duže trajati vaš tretman.

Većina pacijenata obično nosi ortodontsku protezu od 12 do 30 meseci, nakon čega se nosi aparat za retenciju bar nekoliko meseci (ako ne i godinu i više dana), kako bi se stabilizovalo koštano tkivo oko zuba koje smo doveli u ispravnu poziciju.

Period nošenja aparata se obično deli na aktivni i retencioni period.

U aktivnom periodu se vrši blago pomeranje zuba u željenu (ispravnu) poziciju. Kontrole su obavezne i obično se vrše jednom mesečno. Ovaj period može da traje od od jedne do dve godine.

Kada su zubi dovedeni u željenu poziciju, oni tu treba i da se zadrže, a to nam omogućava nošenje aparata u tzv. retencionom periodu. Često je potrebno da se tada izradi i novi aparat koji se drži u ustima različito vreme u zavisnosti koja je anomalija pre toga bila prisutna. U svakom slučaju ortodont daje uputstva i procenjuje potrebno vreme nošenja retencionog aparata.

3 - Šta raditi kad dobijem aparat?

Na početku terapije, može ds se oseća nelagodnost, pritisak, pa i bol koji prolazi za kratko vreme. Ponekad se bravica odlepi sa fiksnog aparata, i nju je potrebno ponovo postaviti na sledećem kontrolnom pregledu. Ako ste je progutali, nemojte da se plašite - ona je tako dizajnirana da ne može da vam napravi nikakav problem.

1) Perite zube često i dobro. Uvek pred spavanje temeljno operite zube, upotrebljavajući pastu sa fluorom.

2) Nosite aparat redovno i dovoljan broj sati.

3) U koliko vas negde "grebe" fiksni aparat, stavite na to mesto vosak.

4) Prvih par dana imaćete bolove prilikom jela, zato koristite mekšu hranu.

5) Kada jedete jabuku, šargarepu i sl., poslužite se nožem jer je sa fiksnim aparatom otežano odgrizanje hrane, a možete i oboriti bravicu.

6) Ne jedite kokice, leblebije, ne gickajte tvrde bombone.

Niste našli odgovor koji vam treba? Postavite nam Vaše pitanje
Scroll to top