Raspored nicanja mlečnih zuba

Prvo niču donji srednji sekutići i to oko 6. meseca. Tada treba početi sa davanjem fluora (u količini od 0,25 mg) uveče pre spavanja, po mogućstvu da dete sisa tabletu. Fluor će da deluje lokalno na zube koji niču, pojačavajući strukturu gleđi, a putem krvi na ugradnju fluora u zubne klice.

Napominjem da je ovo pravi momenat da se započne sa higijenom usta deteta. Čim se pojavi prvi zubić (makar samo i vrh) počnite sa pranjem. Natopite vrh štapića sa vatom u vodu ili kamilicu i tako operite taj zubić i usta (voditi računa da prilikom pranja ne ostanu dlake sa štapića u ustima, jer će to za bebu biti vrlo neprijatno). Zube i usta možete da operete i tako što ćete umesto štapića da koristite parče gaze.

Mislim da je najbolje da se higijena obavi sa malenom četkicom za zube koja ima izuzetno fine dlačice. Možda je najbolji momenat za to vreme kupanja bebe. Vašoj bebi će se to svideti i vrlo brzo će, čim vidi četkicu, sama da otvori usta i da čeka. Pored toga što ćete da joj operete zube, iskoristite tu priliku da izmasirate mesto nicanja novog zuba.

Sledeći zub koji niče je gornji srednji sekutić, potom niču donje pa gornje mlečne dvojke, onda donji pa gornji mlečni očnjaci, donji pa gornji mlečni kutnjaci.

Najposećenije teme

Mlečni zubi

Raspored nicanja mlečnih zuba Prvo niču donji srednji sekutići ...

+ View

Neke od zabluda

Jedna velika zabluda je da mlečne zube ne treba popravljati jer će ...

+ View

Stalni zubi

U šestoj godini, iza donje mlečne petice, niče prvi stalni zub. To je ...

+ View

Dopunite znanje

Pranje zuba

Kako obično izgleda pranje zuba dece (i ...

Zalivanje fisura

Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj ...

Malokluzije

Nepravilan položaj zuba i vilica može ...

Cirkularni karijes

Ovo je karijes ranog detinjstva. Javlja se ...

Scroll to top