Kako obično izgleda pranje zuba dece (i velikog broja odraslih)?

Pranje je veoma kratko, obično se "operu" samo prednji zubi, oni pozadi se i ne dotaknu. To traje 10-15 sekundi i ne može da se nazove pranjem zuba.

Pravilno pranje zuba

Zubi se po pravilu peru oko 3 minuta (izuzetno dugo vreme, pokušajte da izmerite), i to posle svakog obroka. Međutim, dovoljno je uveče i ujutru (uveče obavezno!). Lošom tehnikom pranja (samo horizontalno) mogu da se oštete gleđ, zubni cement, zubno meso, a sami zubi da se ne operu dovoljno dobro. Time uguramo sitne ostatke hrane u međuzubne prostore i omogućavamo bakterijama da se neometano razmnožavaju i razvijaju.

Spoljašnje površine zuba (do obraza i usana) i unutrašnje površine bočnih zuba (do nepca i jezika) peru se tako da se vlakna četkice postave pod uglom od 45° na osu zuba i blagim pokretima otklanjaju ostaci hrane. Zubi se peru u smeru rasta (gornji odozgo nadole a donji odozdo na gore). Time smo oprali dve (od pet) strana zuba. One površine zuba koje žvaću hranu peremo horizontalnim pokretima napred-nazad. Unutrašnje površine prednjih zuba peru se tako što okrenemo četkicu vertikalno (dlačice ka spolja) i nežno povlačimo u smeru rasta zuba. Na ovaj način smo oprali tri strane zuba.

Šta je još ostalo? Ostale su dve strane između zuba. Njih ne možemo oprati četkicom, već za to koristimo zubni konac. Kako se sa njim postupa? Namota se konac dužine oko 30cm oko kažiprsta obe ruke, zategne se i provlači se između zuba. Najpre se nasloni na jednu stranu zuba i povlači gore-dole. Potom se to isto uradi i na drugoj strani zuba i takom redom. Voditi računa da se ne povredi zubno meso. Ako se priliko čišćenja zuba koncem javi krvarenje, pokida ili ošteti konac o oštre ivice plombe, javite se vašem stomatologu.

Najposećenije teme

Mlečni zubi

Raspored nicanja mlečnih zuba Prvo niču donji srednji sekutići ...

+ View

Neke od zabluda

Jedna velika zabluda je da mlečne zube ne treba popravljati jer će ...

+ View

Stalni zubi

U šestoj godini, iza donje mlečne petice, niče prvi stalni zub. To je ...

+ View

Dopunite znanje

Pranje zuba

Kako obično izgleda pranje zuba dece (i ...

Zalivanje fisura

Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj ...

Malokluzije

Nepravilan položaj zuba i vilica može ...

Cirkularni karijes

Ovo je karijes ranog detinjstva. Javlja se ...

Scroll to top