Kada odvesti dete u prvu posetu stomatologu i kako to izvesti?

Nepoznati čika u beloj uniformi, okružen čudnim aparatima - to je slika koju dete vidi čim uđe u ordinaciju. Ta situacija mu ne deluje baš prijateljski... Prvi susret deteta sa zubarom trebao bi biti kratak susret upoznavanja. Veliki broj različitih aparata sa raznim nastavcima, kao i različiti zvukovi u ordinaciji, mogu jako da preplaše decu. Decu je pre prve posete ordinaciji potrebno pripremiti. Ukoliko ste decu ranije plašili odlaskom kod "strašnog zubara", velikom injekcijom ili "Ako ne budeš prao zube, vodiću te kod zubara, pa će ti on uraditi ovo i ono" (i time ih "motivirali" da bolje peru zube), Vaš će, a i naš istovremeno, zadatak utoliko biti teži.

Pravo vreme za prvu posetu zubaru bi bilo kada dete ima dve do tri godine. Roditelji treba da pripreme dete za prvi odlazak u stomatološku ordinaciju. Savet: Najavite detetu pregled i izostavite napomene poput: ne trebaš se ništa bojati, sve će biti u redu, budi dobar, neće ništa boleti itd.

Pogrešno je čekati da dete zaboli zub pa se tek onda pojaviti kod stomatologa. Poželjno je da kad roditelji posećuju svog zubara, tom prilikom povedu i decu. Sva deca kad dolaze prvi put u stomatološku ordinaciju dolaze s većom ili manjom količinom straha. Dete ulazi u ambulantu stidljivo, zagleda ordinaciju, osoblje posmatra s nepoverenjem, privija se uz roditelja, ćuti, nerado odgovara na postavljena pitanja, ili uopšte i ne odgovara.

Najposećenije teme

Mlečni zubi

Raspored nicanja mlečnih zuba Prvo niču donji srednji sekutići ...

+ View

Neke od zabluda

Jedna velika zabluda je da mlečne zube ne treba popravljati jer će ...

+ View

Stalni zubi

U šestoj godini, iza donje mlečne petice, niče prvi stalni zub. To je ...

+ View
Scroll to top