Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj površini zuba (površina zuba koja služi za žvakanje). To je izuzetno uzan prostor, toliko uzan da u nega ne može da uđe vlakno četkice, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije. Zubni kvar odatle najčešće i počinje.

Fisure su najslabije mineralizovani delovi zubne gleđi i zato je to najneotporniji deo zuba.

Postoji više vrsta materijala za zalivanje fisura (neko to naziva još i "pečaćenje fisura"), ali u osnovi sve su to neke vrste smola slične plombama koje čvrsto prijanjaju za gleđ i tu se uspešno zadržavaju više godina. Na taj način oni onemogućavaju ulazak i zadržavanje bakterija u tom uskom prostoru i tako smanjuju mogućnost kvara i do 70%

Ovi zalivači fisura su obično belo obojeni, da bi pacijenti mogli kod kuće da proveravaju da li oni i dalje stoje na svom mestu. Stomatolog treba barem jednom u 6 meseci da izvrši kontrolu zalivenih fisura.

Zalivanje fisura se vrši isključivo na zdravim zubima (tek što su se pojavili u ustima). Mogu da se zalivaju fisure prvog, drugog i trećeg stalnog kutnjaka (popularno "šestice", "sedmice" i "osmice" – umnjaci), prvi i drugi pretkutnjak ("četvorke" i "petice"), jezične površine gornjih stalnih sekutića, obrazne površine donjih kutnjaka i nepčane površine gornjih kutnjaka.

Postupak je apsolutno bezbolan, tako da ga deca lako prihvataju i dobar je uvod za neke obimnije intervencije na dečijim zubima.

Zub se prvo čisti nekom profesionalnom pastom, osuši, premaže 37% fosfornom kiselinom, nanese se zalivač i prosvetli, zatim se proveri zagriz (ukloni se višak ako je potrebno) i to mesto ispolira.

Najposećenije teme

Mlečni zubi

Raspored nicanja mlečnih zuba Prvo niču donji srednji sekutići ...

+ View

Neke od zabluda

Jedna velika zabluda je da mlečne zube ne treba popravljati jer će ...

+ View

Stalni zubi

U šestoj godini, iza donje mlečne petice, niče prvi stalni zub. To je ...

+ View

Dopunite znanje

Pranje zuba

Kako obično izgleda pranje zuba dece (i ...

Zalivanje fisura

Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj ...

Malokluzije

Nepravilan položaj zuba i vilica može ...

Cirkularni karijes

Ovo je karijes ranog detinjstva. Javlja se ...

Scroll to top