Bolesti parodonta su često "tihe i spore", te mnogi ne primete početak bolesti. Svaki koren zuba je obložen cementom i usađen je u viličnu kost. Zub nije čvrsto srastao sa viličnom kosti, već je prirodno pokretan i to mu omogućavaju periodontalna vlakna. Ona znači drže zub u zubnoj čašici (viličnoj kosti). Ova vlakna kod parodontopatije takođe propadaju. Krunicu zuba okružuju desni (gingiva – zubno meso) koje su, kad su zdrave, bledo-ružičaste boje, neravne površine (kao kora od pomorandže) i relativno čvrste građe.

 

Simptomi

Kada oboli gingiva, javlja se otok, crvenilo i krvarenje, i to se naziva gingivitis. To je uvod u paradontopatiju. Desni duže vreme krvare, duži vremenski period su otečene i stvore se, takozvani, gingivalni džepovi (prostor između zapaljenih desni i korena zuba), duboki preko 5 mm. Normalno je da taj prostor bude do 2 mm.

Krvarenje iz desni (posebno posle pranje zuba) nije normalna pojava. Zamislite da vam koža lica posle svakog umivanja krvari, to bi vas sigurno zabrinulo i nateralo da se javite lekaru. A krvarenje desni?! Pa i desni su deo vašeg tela.

Faze bolesti

Ako takvo stanje potraje duže, desni počinju da se "povlače", gubi se kost i ogoljava se vrat zuba, na kraju se stvaraju tzv. parodontalni džepovi. Kako vreme odmiče džepovi su sve veći, time je i prostor za bakterije sve veći a kosti oko zuba je sve manje. Kod ovih parodontalnih džepova može da se javi i gnojenje, a potom i klaćenje zuba. To je, obično, prvi znak na koji pacijent reaguje i tek tada se javlja lekaru. Međutim, mnogi pacijenti se javljaju i kasnije, kada dođe do pomeranja zuba, a to je već odmakli stadijum parodontopatije.

Za razliku od zubnog kvara, koji boli, parodontopatija dosta dugo može da bude prisutna a da nema bolnih simptoma. Bol se javlja tek kada se pojavi gnojno zapaljenje u parodontalnom džepu (parodontalni apsces) ili ulceracija (ranica) u desnima (ulcero-nekrozni gingivit).

Glavni uzročnik parodontopatije su meke naslage na zubima koje su pune bakterija i to može da dovede do ozbiljne bakterijske infekcije koja, ako se ne leči, može da izazove veće komplikacije (klaćenje i ispadanje zuba).

Usluge koje pružamo iz ove oblasti su:

  • uklanjanje kamenca,
  • uklanjanje mekih naslaga,
  • terapija parodontalnih džepova,
  • parodontalne operacije...

Proširite znanje

  • icon Gingivitis
  • icon Air-flow

Usled loše higijene, stvaranja zubnog plaka, mekih naslaga i kamenca dolazi do zapaljenja zubnog mesa – gingivitisa. Ovo je najčešći oblik parodontalnih oboljenja. Pored toga, do gingivitisa često dolazi u trudnoći, za vreme puberteta, menopauze i kod korišćenja nekih lekova.

Zavisno od uzroka, razlikujemo nekoliko vrsta gingivitisa. Na prvom je mestu

Detaljnije

To je tzv peskiranje zuba u cilju uklanjanja svih nečistoća sa površine gleđi i onih delova zuba koje  zubna četkica ili neko drugo sredstvo za čišćenje zuba ne može fizički dobro da očistiti bez obzira na to koliko puta se dnevno peru zubi.  U ta skrivena i običnom čišćenju nedostupna

Detaljnije
Scroll to top