Apikotomija je hirurški zahvat kojim odstranjujemo vrh korena zuba, izvodi se zbog niza razloga, ali je svakako najčešći razlog hronično zapalenje oko vrha korena, terminološki poznato kao granulomi (cista) zuba.

Preduslov za taj zahvat je adekvatno proveden endodontski tretman, odnosno korektno napunjen kanal korena zuba. Ako to nije slučaj, onda se kanal zuba obavezno mora ispuniti posebnim materijalima, što se može izvršiti neposredno pred operativni zahvat (preoperativno punjenje) ili tokom same operacije (intraoperativno). U našoj ordinaciji uvek više volimo da to uradimo u toku same operacije, kada punjenje kanala obavljamo pod direktnom kontrolom oka.

Uslov je da kanal bude očišćen, odnosno pripremljen pre samog hirurškog zahvata. Anesteziramo područje, napravimo rez kroz sluzokožu vilice (postoji nekoliko vrsta rezova koji se koriste), pristupa se do kosti u području vrha zuba (posebnim aparatom koji hladi kost), posebnim svrdlom svrdlom za kost se ona uklanja dok se sasvim jasno ne pokaže vrh korena i zapaljenski proces (granulom, cista) oko njega. Zatim se vrh korena odseče i odstrani zajedno s granulomom. Kost oko granuloma se iskiretira kako bi smo bili sigurni da smo sve što je bolesno i izmenjeno odstranili (u protivnom može doći do recidiva, ponovnog stvaranja granuloma ili ciste). Sluzokoža na mestu operativnog reza se zašije, a šavovi se odstrane naknadno, obično za sedam dana.

Pacijent dobija uputstvo o ponašanju posle operacije, kao i kesicu za hlađenje operisanog područja. Ovaj zahvat je indiciran tek kad su iscrpljene sve ostale mogućnosti konzervativnog liječenja tog zuba ili je konzervativno lečenje nemoguće zbog postojeće nadogradnje.

Logo amblem

Tel. 037 715 100

037 710 050

Korisni saveti (oralna)

  • Alveotomija
  • Apikotomija

Alvelotomija je hirurški postupak koji se primenjuje kada se vade impaktirani (neizrasli) zubi, najčešće umnjaci. Podrazumeva odstranjenje dela kosti oko zuba - alveole.

Time se otkriva zub u dubini vilične kosti.

Detaljnije

Apikotomija je hirurški zahvat kojim odstranjujemo vrh korena zuba, izvodi se zbog niza razloga, ali je svakako najčešći razlog hronično zapalenje oko vrha korena, terminološki poznato kao granulomi (cista) zuba.

Detaljnije
Scroll to top