Savremena stomatologija je bezbolna stomatologija. Da bi se ta bezbolnost ostvarila potrebno je da se svi zahtevi kod kojih se očekuje bol rade uz primenu lokalne anestezije.

Da bi smo neko područje obezbolili moramo da ubrizgamo anestetik u tkivo u području rada ili operacijskog reza (to je takozvana pleksus anestezija) ili u neposrednu blizinu živca koji inervira područje operativnog zahvata (takozvana sprovodna anestezija). To davanje anestezije danas se radi na savremen način sa posebnim karpul špricevima koji koriste specijalne izuzetno tanke igle, tako da se ubod skoro i da ne oseti. U naša ordinaciji vrlo često, naročito kod dece, koriste se i pištolj špricevi i olovka špricevi.

anestezijaKao anestetik, zavisno od planirane dužine rada, najčešće koristi Xylocain 2%-tni rastvor sa minimalnom količinom adrenalina koja je dovoljna da izazove lokalnu vazokonstrikciju (skupljanje krvnih sudova), što dovodi do smanjenog krvarenje tokom operacije i omogućava duže djelovanje anestetika. Za neke druge operacije ili intervencije koriste se takođe dobri anestetici, sa kraćim ili dužim dejstvom. Kod osoba sa alergijama koristimo anestetik bez adrenalina, mepivakain.

Pacijente savetujem da na zakazanu intervenciju pod dejstvom lokalne anestezije ne dolaze gladni i praznog stomaka, već da je potrbno doručkovati ili ručat. Pored ostalog i zbog toga što će tada pacijent da luči mnogo manje pljuvačke tokom rada i njemu, a i nama, će to svakako biti prijatnije. Pacijenti koji uzimaju neke lekove stalno to treba i da urade normalno, samo će stomatologu to da napomenu, a on će i sam da ih za to upita (ili je to već uradio i u kartonu ubeležio). Pacijent, naročito plašljiv, bi pred zahvat trebao da bude opušten, a to se može postići uzimanjem manjih doza sedativa na sat-dva pre operacije. Pacijent bi pre nego pođe na zakazanu intervenciju trebao dobro da opere zube, jezik, uradi toaletu usne šupljine i posle toga da par minuta usta ispira Hexoralom. Posle operacije i prestanka dejstva anestezije postoji mogućnost da se pojave bolovi a da se to ne bi desilo savetujemo pacijentima da kada osete da anestezija prolazi uzmu neki od analgetika (lekovi protiv bolova), ali ne one koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol i njima slični). Ako nema kontraindikacija, mogu da uzmu brufen, diklofenak.

Ako imamo nekooperatibilnog pacijenta (mala deca, osobe ometene u razvoju, pacijenti sa  patološkim strahom od stomatologa i sl.), ili ako postoji jak trizmus (nemogućnost otvaranja usta zbog grča mišića za žvakanje), ako je sama lokalizacija intervencije teško pristupačna, kao i kod velikih procesa, (npr. velike ciste vilice), potrebno je operaciju uraditi u opštoj anesteziji. Ova ordinacija nije u mogućnosti da pruži takvu vrstu usluge, ali možemo da Vas uputimo na mesta gde je to moguće.

Korisni saveti (hirurgija)

 • Anestezija +

  Savremena stomatologija je bezbolna stomatologija. Da bi se ta bezbolnost ostvarila potrebno je da se svi zahtevi kod kojih se Detaljnije
 • Saveti posle vađenja zuba +

  Ne ispirati ranu; Ne dirati ranu jezikom; Ne konzumirati hranu i piće dva sata nakon intervencije, a i tada koristiti Detaljnije
 • Vađenje zuba +

  Mi se apsolutno trudimo da Vam spasemo svaki zub. Ako postoji i malo šanse da se zub spasi mi ćemo Detaljnije
 • Cistektomija +

  Ciste vilice najčešće su odontogene, što znači da ze uzrok njihovog nastanka zub, i to vrlo često oboleo zub (zapaljenski Detaljnije
 • 1

Scroll to top