Meke naslage se skupljaju na zubima posle jela, a usled nepranja zuba.

Kada se u te meke naslage nasele bakterije, kojih u ustima ima mnogo, stvara se plak. Plak je glavni uzročnik karijesa i parodontopatija.

Kao posledica delovanja bakterijskih toksina javiće se promene na zubnom mesu (gingivi). To oboljenje naziva se gingivitis. Zubno meso je crveno, zapaljeno, na najmanji dodir boli i krvari. To je već uvod u jedno opasnije oboljenje – parodontopatiju.

Meke naslage uklonićemo specijalnim rotirajućim četkicama i specijalnim pastama koje u sebi sadrže visok procenat fluora. To su tzv profesionalne profilaktičke paste. Svaka kontrolna poseta stomatologu ili posle svakog uklanjanje zubnog kamenca trebalo bi završiti profesionalnim čišćenjem i poliranjem zuba. Sve ove paste sadrže više zaštitnih sredstava od karijesa.

Abraziv koji se nalazi u pasti ostvaruje poliranje zuba, a tako ispoliran zub dokazano manje skuplja plak. Uz to, u profesionalne paste dodaju se još neke druge aktivne materije, na primer ksilitol. Pastu koju bi ovom prilikom trebalo posebno izdvojiti je «Proxyt» (Vivadent). Ova pasta dolazi u tri gradacije gruboće (RDA 83, 36 i 7), tako se može koristiti za početno poliranje i uklanjanje grubih površinskih nepravilnosti, pa sve do završnog finog poliranja.

Upotrebom ovakvih pasta sprovodimo kvalitetnu mehaničku i hemijsku kontrolu plaka, osiguravajući uslove za remineralizacijeske procese pomoću fluorida i ksilitola.

Usluge koje pružamo iz ove oblasti su:

 • uklanjanje kamenca,
 • uklanjanje mekih naslaga,
 • terapija parodontalnih džepova,
 • parodontalne operacije...

Korisni saveti (parodontologija)

 • Higijena usta +

  Zubi se po pravilu peru oko 3 minuta (izuzetno dugo vreme, pokušajte da izmerite), i to posle svakog obroka. Međutim, Detaljnije
 • Uklanjanje čvrstih naslaga (kamenca) +

  Kalcifikacijom (očvršćavanjem) plaka nastaje zubni kamenac, kako iznad, tako i ispod zubnog mesa (gingive). On umnogome doprinosi oboljenju zubnog mesa. Detaljnije
 • Uklanjanje mekih naslaga +

  Meke naslage se skupljaju na zubima posle jela, a usled nepranja zuba. Kada se u te meke naslage nasele bakterije, Detaljnije
 • 1
Scroll to top