Ovo je karijes ranog detinjstva. Javlja se isključivo kod dece koja neprimereno dugo drže u ustima cuclu koja je zaslađena, lenjo ispijaju zaslađeni napitak ili pak non-stop u ustima drže bombonu. Takva deca imaju potpuno crne zube.

Cirkularni karijes uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije se pojavljuje i na zubima u donjoj vilici. Karakteristika ovog karijesa je ta što on vrlo brzo napreduje i vrlo često od početne bele mrlje do crnog i potpuno razorenog zuba prođe samo nekoliko nedelja.

Šta je uzrok tome?

cirkularni karijesNajjednostavniji odgovor bi bio ŠEĆER i bakterije iz roda Streptoccocus mutans koje su i glavni krivci za pojavu zubnog kvara. Bakterije se vezuju za površinu zuba, zatim oko sebe stvore sluzave naslage koje se nazivaju zubni plak. U tom plaku bakterije pronalaze šećere koje koriste da bi se hranile, svare te šećere a kao prdukt prerade šećera javlja se kiselina koja sada deluje na površinu zuba, gledj. Dolazi do gubitka minerala iz gleđi i to su one bele mrlje koje roditelji uglavnom i ne primete. Kad jednom započne, proces razgradnje stalno napreduje, gleđ postaje porozna i u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija i zatim dolazi do njenog pucanja i pojave rupica.

Šećera ima svuda pa i u sokićima, čak i u onim domaćim koje je baka spremila, u čaju koji je zaslađen čećerom ali i medom u ostalim slatkim napicima, zaslađenom mleku, u raznim grickalicama i slatkišima koja uglavnom sva deca vole.

Slika bebe sa cuclom u ustima deluje simpatično, ali, ako to neopravdano dugo traje, doći će do toga da ta beba skoro da i nema zuba, zubi su poravnati sa mesom kao da su se istopili. Ovaj kvar se javlja kružno oko zuba i zato se i zove "cirkularni" ili "karijes bočice". Vrlo često su svi mlečni zubi zahvaćeni ovim kvarom. Mlečni zubi su neotporni na dejstvo kiselina koje se stvaraju zbog nehigijene i prisustva bakterija u ustima.

Šta činiti?

  • Dete ne smete preterano dugo da hranite na cuclu i flašicu.
  • Dete ne sme da zaspi i da spava sa cuclom i slatkim napitkom u flašici u ustima.
  • Potrebno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećereni čaj.
  • Dete treba da jede slatkiše, ali posle glavnog obroka (to se zove uobročena ishrana).
  • Higijena usta i zuba ne sme da se zanemari.
  • Konsultujte Vašeg stomatologa u vezi ovog problema.

 

MAJKE, NE ZLUOPOTREBLJAVAJTE ŠEĆER I CUCLU!

 

Najposećenije teme

Mlečni zubi

Raspored nicanja mlečnih zuba Prvo niču donji srednji sekutići ...

+ View

Neke od zabluda

Jedna velika zabluda je da mlečne zube ne treba popravljati jer će ...

+ View

Stalni zubi

U šestoj godini, iza donje mlečne petice, niče prvi stalni zub. To je ...

+ View

Dopunite znanje

Pranje zuba

Kako obično izgleda pranje zuba dece (i ...

Zalivanje fisura

Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj ...

Malokluzije

Nepravilan položaj zuba i vilica može ...

Cirkularni karijes

Ovo je karijes ranog detinjstva. Javlja se ...

Scroll to top