Ciste vilice najčešće su odontogene, što znači da ze uzrok njihovog nastanka zub, i to vrlo često oboleo zub (zapaljenski proces u području vrha korena ili poremećaj u određenoj fazi razvoja zubnog zametka). Puno su ređe one koje nastaju iz nekih epitelnih ostataka embrionalnih struktura, koje tokom razvoja normalno nestaju.

Navedene ciste mogu izazivati različite smetnje, od rasklaćenja susednih zuba usled resorbcije kosti, preko zapaljenja same ciste, što dovodi do velikih apscesa (gnojnih procesa) u području vilica i lica, pa i do deformacije i preloma vilice.

Dijagnostikujuju se na ortopan rendgenskim snimcima vilice, koji se još nazivaju i panoramski snimci (detaljno prikazuju obe vilice sa svim zubima).

Ako je cista manja, može se odstraniti u lokalnoj anesteziji, a ako je veća - potreban je zahvat pod opštom anestezijom i bolnički uslovi lečenja.

Princip operacije je da se specijalnim borerom ukloni kost iznad ciste i da se dođe do zida ciste kroz taj napravljen "prozor" u kosti. Cista se u celosti izljušti pomoću hirurških instrumenata - kireta. Pri tome treba, ako je uzročnik ciste zub, uraditi i apikotomiju tog zuba.